1 kilo tomaten (schoongemaakt ongeveer 700 gram)
150 gram geleisuiker
honing
1 ui (liefst een rode)
2 eetlepels honing
1 eetlepel five spice powder
1 eetlepel kaneel
citroensap
Snij de tomaten in kleine stukjes. Haal de pitjes eruit en snij de harde stukjes eruit. Als je het echt goed wilt doen, kun je de velletjes ook van de tomaten afstropen (maar daar had ik geen zin in).
Snij de ui in snippertjes.
Verhit de olie in een pan met een dikke bodem. Draai zacht en smelt het uitje tot het glazig is.
Doe dan de tomatenstukjes erbij. Gooi meteen de geleisuiker erbij en roer stevig rond. De tomaten worden wat waterig en de suiker lost op.
Als de tomaten pruttelen, kun je het vuur zacht draaien. Doe een scheut honing bij de tomaten (ongeveer twee eetlepels) en doe de kruiden erbij.
Proef de tomatenjam. Te zoet? Doe er dan wat citroensap bij. Te zuur? Nog een beetje honing toevoegen. Laat de jam lekker pruttelen tot hij dik genoeg is (druppel op een bordje, een minuut wachten, bordje scheef houden, druppel loopt niet uit: je jam is klaar).
Haal de staafmixer door de jam tot het zo grof of egaal is als je wilt. Ik vind het lekker als er nog wel wat stukjes tomaat in te herkennen zijn. Doe de jam in een brandschoon potje. Je kunt de jam zeker een week bewaren. Als je de jam langer wilt bewaren, moet je de potten schoonmaken met soda en de pot direct nadat je de jam erin hebt gedaan en de deksel hebt dichtgedraaid, ondersteboven zetten.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten