500 gram bloem
10 gram gedroogde gist
beetje lauwwarm water
2 theelepels suiker
1 theelepel zout
verse kruiden
Parmezaanse kaas
olijfolie
zeezoutvlokjes of korrels
Vul een koffiebeker voor de helft met lauwwarm water. Los er twee theelepels suiker in op. Doe de gist erin. Laat tien minuten tot een kwartier staan. De gist gaat werken: je ruikt dat en je kunt het zien, want het water verandert in een witte schuimende massa.
Doe de bloem in een grote kom. Giet de koffiebeker leeg in een kuiltje in de bloem. Doe het zout erbij. Werk de bloem met een vork of met je handen door het gistmengsel. Langzaam vormt zich een kleverig deeg. Je kunt er water (lauw) aan toevoegen als het deeg te droog is. Je moet er een echte bal van kunnen maken.
Kneed het deeg tien minuten stevig door, tot het een elastische bal is. Doe hem daarna in de kom terug, dek af met een theedoek of met plastic folie en zet op een warme plek (in de vensterbank of op het aanrecht).
Wacht een uur of twee. De bal deeg moet twee keer zo groot zijn geworden. Als hij niet enorm is gegroeid, nog meer geduld hebben.
Kneed het deeg nog een keer stevig door. Rol het dan uit tot een grote plak, twee keer zo groot als de bakplaat die je wilt gebruiken. Smeer de bakplaat in met wat olijfolie. Leg de deeglap op de bakplaat, de helft van het deeg ligt er dus nog naast.
Met feta en zongedroogde tomaat.
Snij alle kruiden fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Giet een scheut olie op het deeg en wrijf het erin. Leg dan de kruiden en de kaas op het deeg.
Klap de deegflap dubbel en duw de zijkanten dicht. Bestrijk de bovenkant van het brood met wat olijfolie en strooi het zeezout erover. Je kunt ook wat overgebleven kruiden (wat nog aan de snijplank kleeft) op de bovenkant strooien. Leg nu weer het plastic over het deeg en laat nogmaals een uur (of langer, dat is beter) rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de foccaccia in een half uur bruin en gaar. Haal uit de oven en laat het minimaal een half uur rusten op een rooster (zo krijgt het brood ook aan de onderkant een knapperig korstje). Eet dan op of snij in stukken en stop in de vriezer. Als je trek hebt in je zelfgebakken foccaccia, stop je een stuk brood uit de vriezer tien minuten in een hete oven.
Je kunt het brood vullen met een mengsel van Parmezaanse kaas, veel knoflook en walnoten of feta en zongedroogde tomaten heerlijk..
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten